ČNW

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub ČNW dokumenty a články NORDIC WALKING

ČNW – článek NORDIC WALKING

Možné akce:
profilové foto Ing. Miroslav Karda
Ing. Miroslav Karda

NORDIC WALKING

Vytvořeno:20. 2. 2008, 18:29
Autor:Ing. Miroslav Karda
Možnosti
Anotace:HUBNĚTE S NORDIC WALKING

Historie
Aktivita zvaná Nordic Walking byla původně používána jako letní příprava běžců na lyžích. Dále byly hole hojně používány při chození a tréninku v horách. První zmínka o "chození s holemi" byla v americké literatuře v roce 1992. Na přelomu let 1992 a 93 byl poprvé zkoumán vliv této aktivity na lidský organismus. V roce 1997 byly poprvé představeny speciální hole pro Nordic Walking. Na konci roku 2003 bylo v Evropě již 3 000 000 lidí, kteří vykonávají Nordic Walking. V roce 2004 vzniká ICO-NW (International Certified Organization of Nordic Walking) a česká pobočka CCO-NW (Czech Certified Organization of Nordic Walking).


Co je Nordic Walking
Nordic Walking je sportovní chůze se speciálně navrženými holemi a přináší velice efektivní pohyb a snadnou cestu ke zvýšení fyzické kondice bez ohledu na věk, pohlaví, nebo aktuální fyzickou kondici. Nordic Walking může být až o 46% efektivnější než klasická chůze. Záleží na intenzitě cvičení, která vychází z intenzity práce horních končetin, nikoliv z rychlosti chůze. Proto můžou spolu v jedné skupině trénovat lidé různého věku i fyzické kondice.


PRO KOHO JE URČEN
Pro muže i ženy, kteří mají rádi pohyb a pobyt v přírodě a chtějí zlepšit svojí fyzickou kondici. Tato aktivita může posloužit jako prostředek ke snižování váhy, zvyšování fyzické kondice, řešení problémů s bolestmi zad a držením těla. Opomenout nemůžeme ani relaxaci v přírodě a zábavu při společných vycházkách.


ZDRAVOTNÍ VÝHODY
Srdce
Zvyšuje aerobní výdrž, zvyšuje krevní viskozitu, zlepšuje srdeční činnost, reguluje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh. Kladně působí proti nemocem krevního oběhu, kornatění tepen, pomáhá předcházet nebezpečí infarktu, pomáhá při vysokém tlaku.


Dýchání
Dýchání je intenzivnější, čistí se plíce, zlepšuje se okysličování organismu, lepším dýcháním se zlepšuje práce svalů. Kladně působí proti astmatu a při chronické bronchitidě.

Regulace váhy
Vyšší kalorická spotřeba než při klasické chůzi (přibližně o 25-35% více). Vhodné pro lidi s nadváhou, protože šetří bederní a kolenní klouby, při cukrovce, při poruchách příjmu potravy.

Svaly
Trénink svalů na rukou a zádech, trénink rameních svalů, trénink svalů na nohách a hýždích, stabilizace opěrné soustavy. Kladně působí při svalové dysbalanci, bolestech zad, uvolňuje zádové a krční svaly (bolest hlavy), pomáhá při bolestech kloubů.
Metabolismus
Aktivace metabolismu, snižuje se obsah tuku a cukru v krevním oběhu. Kladný vliv na nemoci metabolizmu, diabetes mellitus typu I. a II.

Psychika
Vaše nálada se zlepší, protože pohyb odbourává stres, chůze ve skupině je zábavná.Pobyt v přírodě je odpočinkový, psychická pohoda se dostaví brzy, protože není těžké zvládnout techniku. Pozitivně působí na imunitní systém.

 Česká Asociace Nordic Walking

 

 

Komentáře k tomuto článku