Hradecké Lvice

Klubový web na  
 
Spoluhráči.cz klub Hradecké Lvice dokumenty a články To, co nás asi čeká

Hradecké Lvice – článek To, co nás asi čeká

Možné akce:
profilové foto Josef Krška
Josef Krška

To, co nás asi čeká

Vytvořeno:28. 6. 2010, 16:00
Autor:Josef Krška
Přílohy:

fotogalerie Fotbalový stadión

Možnosti
Anotace:

To, co nás asi čeká.

odkaz na stránky: http://olomoucstred.naseadresa.cz/cz/s176-detail-zpravy/Regionalni-zpravodajstvi/c809-Sport/n42591-OBRAZEM-Rekonstrukce-travniku-na-Androve-stadionu

Ještě v neděli se hrál na Andrově stadionu fotbal. Dnes už by to nešlo. V pondělí 17. května odpoledne začala rekonstrukce hrací plochy. Speciální stroj odfrézuje dva centimetry svrchní vrstvy trávníku, pak bude zaset nový. A ten začne hráčům Sigmy sloužit od nového soutěžního ročníku.

Stroj frézuje kus za kusem tak, že postupně všechna tráva z Androva stadionu zmizí. A proč se tak děje? „Odstraňujeme plsť, která se po čtyřech letech vytvořila. Pokud jsou trávníky postavené na písku, tak se zhruba za tři čtyři roky vytvoří plsť, která potom špatně propouští vodu. Tomu se nedá zabránit. Je potřeba odstranit dva centimetry, celá plocha se potom provzdušní, doplní se pískem a bude proveden nový výsev. Za osm týdnů by mělo být hřiště v pořádku tak, aby se na něm mohlo hrát," řekl Zdeněk Philipp, majitel firmy, která má rekonstrukci trávy na Andrově stadionu na starosti. 



V Olomouci k tomu kroku přistoupili po čtyřech letech fungování hřiště, které bylo vybudování technologií Fibresand. V cizině je podobná událost běžnou součástí každoroční posezónní údržby. „Dělá se to každý rok. A nemusí se toho brát tolik. Pokud je to jednou za rok, tak se trávník lízne jen o pět milimetrů," podotkl Philipp. Odfrézování je pro trávník ozdravným procesem. „Odstraníme lipnici roční, která se do trávníku dostane náletem, hlavně odstraníme plsť, která se začne tvořit už v prvním roce," podotkl. Podobný zásah do trávníku vyjde levněji, než třeba předrnování hřiště. „Když to srovnám, tak pokud bychom měli na hřišti založeném klasickou metodou předrnovat velká vápna, tak to přijde zhruba na stejné peníze jako tady v Olomouci v případě znovuzasetí celého hřiště," uvedl Philipp. 

Toho, že, by neměli fotbalisté Sigmy v úvodu sezony kde hrát, se fanoušci bát nemusí. „Za osm týdnů musí být hřiště v ideálním stavu. Je to vyzkoušené, do nějakého rizika nejdeme. To jsme šli, když to bylo poprvé a mnoho lidí tomu nevěřilo," řekl Philipp. 

Kolem pomezních čar bude místo živého položen umělý trávník třetí generace, jako na prvním stadionu v republice. Protože to je stejně prostor, kde jen pomezní rozhodčí vyšlapávají pešinku. „Tak je to na většině světových stadionů běžné," podotkl Philipp.

Komentáře k tomuto článku